Ocak 09, 2011

Kendi İşimi Yaparım Diyorsanız Haftada 70 Saat Çalısmayı Göze Alacaksınız!

Serbest meslek sahibi olmak sandığınız kadar kolay değil.
Ofisteki oturup son anda çıkan bürokratik engellere sinirlenen veya üstlerinin beceriksizliğine şaşıran bazı çalışanlar, “Keşke kendi işimi kursaydım, o zaman bunlarla uğraşmazdım” der.
Doğrudur, bunlarla uğraşmazlardı çünkü başka bir sürü sorunları olurdu. Yine de birçok insan kendi işini kuruyor ve bu riski almaya değdiğini düşünüyor. Potansiyel bi girişimci olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?
İlk olarak, araştırmalarınız sonucunda satılabilir olduğuna karar verdiğiniz belli bir ürünü veya hizmeti satmak için azimli olmalısınız. “Zoraki Girişimci” kitabının yazarı ve kariyer danışmanı Susan Urquhart-Brown’a göre, kuracağınız iş sahip olduğunuz bir uzmanlıkla ilişkili olmalı. Brown, bir işi idare etmeyi öğrenmenin başlı başına zor olduğunu söylüyor. Bir de yeni bir beceri edinmek, durumu daha da zorlaştırıyor.
Harvard İşletme Okulu profesörü Willam A. Sahlman’a göre, müstakbel girişimciler işlerindeki mevcut bir soruna çözüm buluyor ama şirketin bununla ilgilenmediğini görüyor.
Urquhart-Brown, “Şirketler bu çalışanları heyecanlandıran şeylere destek vermiyor” diyerek, girişimcilerin “yaptıkları işe tutkuyla sarılması gerektiğini, çünkü bunun ileride zor zamanları atlatmalarını sağlayacağını” ekliyor.
Ayrıca bir girişimci aynı anda birden fazla işi yürütmekte çok usta olmalıdır. Çünkü pazarlama, maaş ödemeleri, idari işler, vergiler ve sağlık sigortası gibi işleri tek başına halletmek zorunda kalacaktır.
İşinizde Mutluluk” kitabının yazarı ve iOpener adlı işyeri danışmanlık firmasının müdürü Jessica Pryce-Jones, girişimcilerin işlerine uzun zaman ayırması gerektiğini belirtiyor. Pryce müşterileri olan bir şirkette, haftada 40 saat çalışmaktan fazlasıyla şikayetçi olan bir üst düzey yönetici ile konuşmuş. Yöneticiye, “Kendi hesabına çalışsaydın, sence haftada kaç saat çalışmak zorunda kalırdın?” diye sorunca,  “Yaklaşık 35 saat” cevabını almış. Pryce ona bu rakamı en az ikiyle çarpması gerektiğini söylemiş.
Üstelik bu saatler esnek olsa bile daha az öngörülebilir türden. Pryce’a göre sabit bir düzende çalışmak isteyen insanlar, maaşlı işlerde muhtemelen daha rahat ederler. Kendi işini kuranların en büyük sorunlarından birisinin yalnızlık olduğunu söyleyen Pryce, girişimcilere diğer iş sahipleriyle düzenli görüşmelerini tavsiye ediyor.
Bütün bu riskler düşünülünce yeni kurulan şirketlerin iflas oranın yüksekliği normal. Federal verilere göre, yeni kurulan şirketlerin yarısı beş yıl içerisinde kapanıyor.  Ama profesör Sahlman, ” Hayatları üzerinde daha çok kontrol sahibi olmanın tadına bir kez varan girişimciler, eski işlerine hemen hemen hiç geri dönmüyorlar” diyor.
PHYLISS JORKKI
The New York Times